Colostrum a pacjenci z zaburzeniami poziomu cukru

Stale czujesz przemęczenie, chce Ci się pić, często korzystasz z toalety, a niewielkie skaleczenie goi się tygodniami? Są to najczęściej pierwsze objawy cukrzycy, podobnie jak chudnięcie mimo zwiększonego apetytu, czy swędzenie rąk i nóg.

Cukrzyca (diabetes mellitus) to przewlekła choroba, której przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Niedobór insuliny powoduje zaburzenia w wykorzystywaniu glukozy przez komórki organizmu co powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi (hiperglikemia), a także wydalanie glukozy wraz z moczem. Cukrzyca odpowiada również za zaburzenia metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek.

Nieleczona bądź niewłaściwie leczona cukrzyca może prowadzić nawet do inwalidztwa i wczesnej umieralności. Hiperglikemia prowadzi do przewlekłych powikłań takich jak:

  • Zaburzenia widzenia
  • Uszkodzenie nerek
  • Choroba niedokrwienna serca
  • Miażdżyca
  • Owrzodzenie kończyn
  • Zawał serca
  • Zaburzenia czynności układu nerwowego

Odpowiednia dieta, preparaty wspomagające leczenie oraz zmiana trybu życia zapobiegają bądź łagodzą powikłania cukrzycy. Innowacyjnym rozwiązaniem dla osób borykających się z dolegliwościami tej choroby są preparaty na bazie siary.

Istnieje wiele opinii mówiących, że colostrum wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza odkładanie się tłuszczu przez co przepływ glukozy do mięśni jest ułatwiony. Badania opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry dowodzą, że stosowanie preparatów na bazie siary może obniżać poziom glukozy i ciał ketonowych oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi u chorych z cukrzycą typu II [1]. IGF-1 zawarte w colostrum stymuluje wykorzystanie glukozy co może pomóc zachować równowagę cukru we krwi (bez cukrzycy, insuliny i hiperglikemi), gdyż poziom IGF-1 u chorych na cukrzycę jest znacznie niższy niż u osób zdrowych [2]. Innym ciekawym efektem działania siary jest przyspieszenie gojenia się ran występujących często przy cukrzycy [3]. Colostrum to idealny środek uzupełniający codzienną dietę, zapewniający lepsze spalanie tłuszczu dla energii zamiast mięśni.

  1. Health-promoting effects of bovine colostrum in Type 2 diabetic patients can reduce blood glucose, cholesterol, triglyceride and ketones, Jin Ho Kim, Wan Sik Jung, Nag-Jin Choi, Dae-Ok Kim, Dong-Hoon Shin,Young Jun Kim. Journal of Nutritional Biochemistry Korea 1. April 2008.
  2. Dohm, Elton i in., Diabetes 30th, Wrzesień 1990, S.1028-32
  3. Possible Therapeutic Effekts of Growth Hormone on Wound Healing in the Diabetic Patient.
    Kurt A. Massey, BA, Chris Blakeslee, BA, Howard S. Pitkow, PhD, Journal of the American Podialtric Medical Association, Volume 88, Number 1, January 1998.
  4. Bovine Colostrums: A review of Clinical Uses, Gregory S. Kelly, ND, Alterative medicine
    Review, Volume 8, Number 4, 2003