Colostrum pomocne sportowcom w spalaniu tłuszczu i budowie tkanki mięśniowej

Sport to bardzo ważna dziedzina życia. Sportowcy i amatorzy, którzy regularnie ćwiczą i pracują nad swoją sylwetką oraz kondycją stale szukają sposobów na osiągnięcie jeszcze lepszych wyników. Ponieważ intensywne uprawianie sportu często nadmiernie obciąża organizm, ważne jest stosowanie preparatów wspomagających trening i jednocześnie mających działanie ochronne dla organizmu.

Badania kliniczne i raporty od użytkowników potwierdzają, że siara (łac. colostrum) jest najskuteczniejszą
ze wszystkich odkrytych substancji naturalnych, które pomagają sportowcom w osiąganiu pożądanych efektów. W rzeczywistości colostrum jest uważane przez wielu kulturystów i ekspertów fitness za najmocniejszy naturalny środek wspomagający budowę tkanki mięśniowej. Bez uciekania się do stosowania nielegalnych i szkodliwych sterydów.

Zawarty w colostrum czynnik IGF-1 (insuline-like groth factor I) jest polipeptydem zbliżonym strukturalnie do insuliny i należy do grupy czynników wzrostowych. Jest prawie identyczny z ludzkim IGF-1 i jest dobrze przyswajalny przez organizm. Wiele badań przeprowadzonych z jego udziałem sugeruje, że IGF-1 pełni rolę ochronną w stosunku do centralnego i obwodowego układu nerwowego. Działa synergicznie z wytwarzanymi przez organizm hormonem wzrostu i testosteronem. Przyczynia się do wzrostu siły, wytrzymałości mięśniowej oraz przyrostu tkanki mięśniowej. Większy poziom IGF-1 wpływa też na aktywne wykorzystanie tkanki tłuszczowej jako źródła energii podczas wykonywania treningu.

Colostrum to wartościowy preparat odżywczy dla osób, które pracują nad swoją sylwetką poprzez uprawianie sportu. Doświadczenie przeprowadzone na Uniwersytecie Delaware w USA na grupie aktywnych kobiet i mężczyzn udowodniło, że w grupie uczestników, która zażywała preparat colostrum i trenowała intensywnie przynajmniej trzy razy w tygodniu, nastąpił znaczący przyrost masy mięśniowej – 1,49 kg w ciągu 8 tygodni obserwacji.

Naturalne czynniki wzrostu powodują nie tylko powiększenie liczby komórek i stabilizację tkanki mięśniowej, kostnej, chrzęstnej oraz ścięgien, ale również podniesienie sprawności i rozbudowę masy mięśniowej przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.