Alergie a colostrum

Czym jest alergia? Alergia uważana jest za zaburzenie autoimmunologiczne, kiedy to organizm błędnie identyfikuje jako zagrożenie substancje normalnie nieszkodliwe i wytwarza zbyt wiele przeciwciał neutralizujących antygen. Wówczas nasz organizm broniąc się uwalnia substancję zwaną histaminą, która powoduje dokuczliwe objawy alergiczne.

Podczas sezonowych alergii nasz organizm wykazuje się nadwrażliwością układu immunologicznego na alergeny środowiskowe, takie jak pyłki traw lub drzew. Uwolniona histamina powoduje wówczas wystąpienie dokuczliwych objawów alergicznych tj.: kichanie, łzawienie oczu, katar, świszczący oddech, uczucie zatkanego nosa, wysypka bądź podrażnienie skóry.
Alergia pokarmowa to bardzo podobna odpowiedź układu odpornościowego, która może mieć wpływ na skórę (wysypka, pokrzywka), układ pokarmowy (skurcze, wzdęcia, gazy), układ oddechowy (astma) lub układ sercowo naczyniowy.

Odporność organizmu w dużej mierze zależy od kondycji przewodu pokarmowego i przepuszczalności śluzówki jelit. Około 70% populacji cierpi na zespół nieszczelnego jelita (LGS). Jest to stan w którym osłona jelit wykazuje się większą przepuszczalnością niż normalnie. Oznacza to, że w jelitach występują „dziury” (na poziomie mikroskopowym), które pozwalają na dostanie się alergenów i patogenów do organizmu.

„Nieszczelne jelito może powodować alergię pokarmową, a alergia pokarmowa może być przyczyną nieszczelnego jelita” – dr Sherry A., Rogers M.D. w książce „Wellness Against All Odds”.

„Colostrum to idealne rozwiązanie dla zespołu nieszczelnego jelita” mówi bardzo szanowany gastroenterolog, dr Donald Henderson. „Ponieważ składniki colostrum docierają do jelita i dalej pozostają aktywne. Immunoglobuliny i inne czynniki mogą dezatakować szkodliwe patogeny w jelitach i zapobiegać ich uszkodzeniu. Czynniki wzrostu mają działanie przeciwzapalne i pomagają naprawić uszkodzone komórki ścianek, zmniejszając odstępy komórek, a tym samym zapobiegając ich uszkodzeniu.

Badania pokazują, w jaki sposób poszczególne komponenty w siarze mogą korzystnie wpływać na osoby z alergiami. Siara jest ważna w procesie budowania odporności komórkowej. Alergia występuje gdy u pacjenta stwierdzono nadwrażliwość na potencjalny alergen występujący w środowisku bądź żywności.
Siara zawiera polipeptyd bogaty w prolinę (PRP), który jest potężnym modulatorem odpornościowym i pomaga złagodzić nadmierną odpowiedź immunologiczną, która prowadzi do alergii.

Naukowcy w szpitalu Dziecięcym w Melbourne, Australia ustalili, że siara od bydła mlecznego zawiera przeciwciała przeciwko powszechnym alergenom tj.; pyłki życicy, roztocze kurzu domowego, pleśń Aspergillus i białka pszenicy.

 

  1. Henderson, D. (2000). Colostrum: Nature’s Healing Miracle. CNR Publications, Sedona, Arizona
  2. Rona, ZP. (1998, March). American Journal of Natural Medicine
  3. Galland, L. (1995, Aug/Sept) Leaky Gut Syndromes: Breaking the Vicious Cycles. Townsend Letter for Doctors
  4. Collins AM, et al. (1991). Bovine milk, including pasteurised milk, contains antibodies directed against allergens of clinical importance to man. Int Arch Allergy Appllmmunol
  5. Radosevich JK, et al. (1985). Delayed-type hypersensitivity responses induced by bovine colostral components. Am J Vet Res
  6. Crago, Mestecky. (1983). Molecular Immunology
  7. Tortora, (1982). Specific defenses of the host: Immunology. Microbiology
  8. Boldogh I, Aguilera-Aguirre L, Bacsi A, Choudhury BK, Saavedra-Molina A, Kruzel M (2008). Colostrinin decreases hypersensitivity and allergic responses to common allergens. Int. Arch. Allergy Immunol