Czym jest Colostrum

Źródło zdrowia i naturalnej odporności

Colostrum nazywane również siarą to jedno z najwspanialszych i najbardziej wartościowych środków spożywczych jakie możemy odnaleźć w naturze. Jest to wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków,  powstająca w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie (do 72 godzin).

Jego najważniejszą rolą jest zapewnienie noworodkowi bezpiecznego przejścia ze sterylnego organizmu matki
do środowiska zewnętrznego, gdzie występuje mnóstwo zagrożeń pochodzenia bakteryjnego, grzybiczego
i wirusowego.

Już w starożytności stosowano colostrum dla wzmacniania odporności. W Stanach Zjednoczonych wykorzystywano je ze względu na właściwości antybakteryjne zanim zostały odkryte antybiotyki.

Jest to produkt całkowicie naturalny, a jednocześnie silniej działający niż substancje syntetyczne, co dla organizmu jest zbawienne. Colostrum charakteryzuje się olbrzymią koncentracją niezbędnych dla organizmu składników. Zawiera ponad 250 biologicznie aktywnych substancji o prawie 40-krotnie większym udziale niż w mleku produkowanym w późniejszym okresie laktacji.

Systematyczne zażywanie Colostrum korzystnie wpływa na anabolizm, regenerację, odporność organizmu oraz optymalizuje prace układu immunologicznego. Jest to zasługa obecnych w colostrum: hormonów, cytokin, enzymów, immunoglobulin oraz innych aktywnych polipeptydów, pochodnych kwasów nukleinowych i aminokwasów.

Colostrum dzięki zawartym składnikom zapewnia ogólną stabilizację zdrowia, tym samym zachowuje i podwyższa naszą sprawność psychofizyczną.
Ponad 80 substancji odżywczych i witalnych w ustalonej przez naturę recepturze powoduje, iż colostrum jest jedyną w swoim rodzaju substancją odżywczą.